Process Mining krijgt steeds meer adoptie wereldwijd. Bij TADA worden we ook heel enthousiast van deze techniek!

Leuk dat je geïnteresseerd bent in Process Mining!

Omdat nog veel mensen weinig weten hebben over Process Mining, laten we je op deze pagina kennis maken met de techniek. We hebben een voorbeeld van de ‘process explorer’ visualisatie en 2 use cases beschreven. Daarnaast geven we je ook een eerste blik in processen die je mogelijk kan analyseren en in welke systemen de procesdata zit. Kijk maar eens rond, hopelijk word je net zo enthousiast als wij bij TADA!

Een proces kwantitatief visualiseren

Process Mining combineert Business Intelligence met de Business Process Management Notation (BPMN). De procesmodellen die je normaal statisch uitwerkt komen kwantitatief tot leven door middel van data. Hierdoor krijg je inzicht in dat een proces niet altijd verloopt zoals origineel de bedoeling was.

In de afbeelding rechts kun je een voorbeeld zien van onze oude website waarin er op papier een procesflow was ingericht en hoe deze dan daadwerkelijk in de praktijk verliep. De visual in de afbeelding heet de ‘process explorer’ en kan gebruikt worden om verschillende varianten van het proces te analyseren. In plaats van aantallen kun je bijvoorbeeld ook de gemiddelde doorlooptijd zien tussen stappen in het proces. Je kunt hiermee al meteen knelpunten opsporen in je proces en deze verbeteren!

Procesvsreality
Analyseer bedrijfsprocessen uit een ERP-systeem tot in detail

Bedrijfsprocessen uit ERP-software

Wanneer we starten met Process Mining beginnen we klein en leggen we de scope op één proces. Vervolgens gaan we het proces en de bijbehorende data op papier in kaart brengen. Deze data gaan we dan vervolgens uit het systeem halen. De data komt bijvoorbeeld uit ERP-pakketten zoals SAP, Salesforce of Oracle.

Een voorbeeld van een bedrijfsproces is het Purchase-to-Pay proces. Dit proces volgt een aantal stappen vanaf de aanmaak van een purchase order tot aan de betaling. Zodra we dit proces inzichtelijk hebben gemaakt gaan we het analyseren voor verbeterpotentieel. Een voorbeeld zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat veel purchase orders niet OTIF (on time in full) aankomen doordat een supplier veel prijsveranderingen doorvoert die veel tijd kosten. Process Mining maakt dit soort scenario’s inzichtelijk die je vervolgens kunt oplossen om tijd te besparen, nieuwe kansen te vinden en zaken te automatiseren.

 

Voorbeelden van Process Mining systemen, processen & tools

ERP-processes
GA4-processes
service-processes
tools-processes
Met de komst van Google Analytics 4 kunnen we nu nog dieper klikpaden op een website analyseren

Analyseer de flow van websitebezoekers

De komst van Google Analytics 4 biedt mogelijkheden voor de toepassing van Process Mining op je website. Door de pagina’s van een website in te stellen als processtappen ontstaat er inzicht in de manier waarop bezoekers over je website navigeren. Met deze analyse zie je vanuit welk kanaal een gebruiker op je website komt, hoe lang hij een pagina bekijkt en via welk klikpad hij uiteindelijk eindigt op de contactpagina. Deze inzichten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om knelpunten binnen de website op te sporen of de navigatie te verbeteren.

 

Process Mining in het echt bekijken?

Ben je enthousiast geworden en wil je weten hoe Process Mining binnen jouw organisatie toegepast kan worden? Een van onze experts legt je het graag uit met een live demonstratie.

Ervaar samen met ons waar Process Mining om draait. Plan nu een afspraak met ons in!

Plan afspraak
1920 x 1080 - Vrouwstoel